Image
Bartu Özcan | Friday, November 12, 2021 | Moda

COP26 moda için ne anlam ifade ediyor?

Dünyanın en önemli iklim toplantısı olan BM İklim Konferansı’nda (COP26) endüstri liderlerinin modanın iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolüne yönelik daha radikal adımlar atması bekleniyor.

Katılımcılar hem kamu hem de özel sektörden geçmişte gördüklerinden daha fazla net adımlar beklerken, ülkelerin salımlarını azaltma planlarını açıklamaları bekleniyor ve teknolojiden modaya kadar değişen sektörler de çözümün bir parçası olmaya çağrılıyor.


Yeni yayımlanan “Stand.earth” analizine göre çok net bir şekilde markaların genel karbon nötr taahhütlerinin ötesine geçmesi gerekecek ve bu taahhütlerinin altını doldurabilecek net adımlar atmaları gerekecek. Bilim insanları değerlendirilen hiçbir büyük markanın 1.5°C senaryosuna uygun bir rotaya ulaşmalarının mümkün olmadığını iddia ediyor. Rapor moda endüstrisinin, mağazalarda enerji kullanımını azaltmak gibi basit sürdürülebilirlik adımlarının ötesine geçmeye ve büyük tedarik zinciri reformu gibi zorlu, ancak çok daha önemli adımları atmaya yönelik baskının arttığını ortaya koyuyor.


 Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’ne liderlik eden Cynthia Cummis, “Net sıfır taahhütleri oldukça istekli bir adımdır ve her organizasyonun bunlara sahip olması gerekir, ancak kısa vadeli taahhütler ve yol haritaları olmadan anlamsızdırlar." diye belirtiyor.


Dünya liderleri gezegen geleceği için bir yol oluşturmak adına Glasgow'a giderken, moda endüstrisi de eylemin bir parçası olmayı planlıyor. Paris Anlaşması'nın hedeflerini desteklemek için 2018'de oluşturulan İklim Eylemi Moda Sözleşmesi'nin yeni veya güncellenmiş bir taahhüt yayınlaması bekleniyor. Ancak sektörün, yakın dönem için de somut adımlar atarak uzun vadeli hedeflerini yerine getirmeye hazır olduğunu göstermesi gerekecek. Uzmanlar, modanın bir lider olarak görülme ve etkisini gezegenin iyiliği için kullanma şansına sahip olduğunu söylüyor.


Stand.earth'in kıdemli iklim kampanyacısı Muhannad Malas, “Moda endüstrisinin ve bağlı sektörlerin karbon salım sorunlarını tek başlarına çözemeyeceği açıkça görülüyor” diyor. “Şirketlerin yapması gereken, kendilerinin ve üretim ortaklarının salımlarını önemli ölçüde azaltabilmelerini sağlayacak doğru politikaları savunmak. Şu anda markalardan bu yönde oldukça limitli adımlar görüyoruz."