Image
Nazlı Dikmen | Friday, February 4, 2022 | Moda

2022'de Daha Sürdürülebilir Yaşamanın 10 Yolu

Yeni yıl yeni sen! 2022 yılında ufak adımlarla daha sürdürülebilir yaşam sürmeni sağlayacak 10 öneriyi derledik.

1. Yeniden kullanılabilir alternatiflere yönelin


Su şişeleri gibi tek kullanımlık ürünler gün sonunda toprağa ve okyanusa karışarak çevreye zarar veriyor. Bunun yerine yeniden kullanılabilir ve çevre dostu alternatifleri kullanmaya başlayarak bunun önüne geçebilirsiniz.


2. Daha az kağıt kullanın


Kağıt israfını önlemek için mümkün oldukça elektronik ortamda not almayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, yalnızca gerekliyse belgeleri yazdırarak da kağıt israfının önüne geçebilirsiniz. Alışverişlerinizden sonra faturanızı yazdırmak yerine size e-postayla göndermelerini isteyebilirsiniz.


3. Geri dönüştürün


Çöplerinizi ayrıştırarak doğru çöp kutularına atarak geri dönüşüme katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca, israfı azaltmak için ürünleri çöpe atmadan önce mümkün olduğunca çok kez yeniden kullanmaya çalışın.


4. Kendi meyve & sebzelerinizi yetiştirin


Kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirerek, su ve hava kirliliğine katkıda bulunacak böcek ilacı kullanmadığınızdan emin olabilirsiniz. Bu aynı zamanda sizin için çok büyük bir stres atma etkinliği olabilir!


5. Kullanılmayan eşyalarınızı bağışlayın


Artık kullanmadığınız eşyalarınızı ya da giymediğiniz kıyafetlerinizi bir hayır kurumuna bağışlayabilir ya da kullanacağını bildiğiniz kişilere verebilirsiniz.


6. Adil ticaret (Fair Trade) sertifikalı ürünler satın alın


Bir ürün Adil Ticaret (Fair Trade) sertifikası aldığında, sürdürülebilir üretim sürecine sahip bir şirket tarafından üretildiğini garanti altına almış olur.


7. Yiyecekleri israf etmeyin


Akşam yemeğinden arta kalanlarınız varsa, onları hemen atmayın. Ertesi gün öğle yemeğiniz için saklamayı deneyebilir veya sokak hayvanları ile paylaşabilirsiniz!


8. Sürdürülebilir moda markalarından ve ikinci el mağazalarından alışveriş yapın


Moda endüstrisi, dünyayı en çok kirleten endüstrilerden biridir. Bu endüstrinin gezegen üzerindeki negatif etkisini azaltmak için, sürdürülebilir hammaddeler ile üretim yapan yavaş moda markalarını tercih edebilir ya da ikinci el mağazalardan giysi satın alabilirsiniz.


9. Çevre dostu temizlik ürünleri kullanın


Bazı temizlik ürünleri çevreye ve evcil hayvanlarınız da dahil olmak üzere aile üyelerinize zararlı olabilecek kimyasallar içerir. Kimyasal içermeyen ekolojik temizlik ürünleri kullanmayı tercih ederek, hem kendinizi hem bütün sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.


10. Temiz hava almayı unutmayın!


Yoğun programınızdan zaman ayırıp açık havada yürüyüşler yapabilirsiniz. Size yakın olan parklarda ya da ormanlarda yürüyüş yapabilir ve temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.