Image
Nazlı Dikmen | Monday, January 17, 2022 | Moda

Adil Üretim Koşulları Ne Anlam İfade Ediyor?

İnternet üzerinden sadece birkaç tık ile sipariş verebildiğimiz giysilerimizin bize ulaşana kadar nasıl süreçlerden geçtiği ve hangi koşullarda üretildiği konusunda genellikle çok az bilgiye sahibiz.

İnternet üzerinden sadece birkaç tık ile sipariş verebildiğimiz giysilerimizin bize ulaşana kadar nasıl süreçlerden geçtiği ve hangi koşullarda üretildiği konusunda genellikle çok az bilgiye sahibiz. Hızlı moda endüstrisinin çoğunluğu Bangladeş, Hindistan ve Vietnam gibi genellikle tehlikeli çalışma koşullarının yaygın olduğu ülkelerde yer alan ve giysilerimizin çeşitli adımlarda üretimini gerçekleştiren tedarikçilere bağlı olduğunu görüyoruz. Ancak bu tedarikçilerin gerekli sosyal ve çevresel denetimlerden geçmemesinin sonucu olarak facialara ve insan hakları ihlallerine şahit oluyoruz. 2013’te Bangladeş’te önemli markalara üretim yapan Rana Plaza’nın çökmesi sonucu 1,134 tekstil çalışanının hayatını kaybetmesi bu durumun en acı örneklerinden birisi.


Giysilerimizin üretildiği yerlerdeki çalışma koşulları hayal ettiğimizden oldukça farklı bir noktada olabilir. Bangladeş’te ortalama bir tekstil işçisi ayda 185 TL kazanıyor ve bu ücret bir işçinin temel ihtiyaçlarını karşılaması için gerekenin 4’te biridir. Aynı zamanda çoğu giyim tedarik zincirinde olmak üzere dünyada 215 milyon çocuk işçi bulunuyor. Çoğu dev marka için üretim yapan tedarikçileri barındıran ülkemizde de çoğu üretici henüz üretim koşullarından, çalışan haklarından diğer bir deyişle geniş anlamda sürdürülebilirlikten hiç bahsetmiyor.


Peki biz voiterra olarak bu mevcut düzene alternatif olabilecek şekilde neleri farklı yapıyoruz? Ürünlerimizin tamamı Sedex standartları kapsamında sosyal denetimden geçmiş ve sertifikalandırılmış tedarikçilerimiz tarafından üretiliyor. Daha açık belirtmek gerekirse, kıyafetlerimizin üretiminde yer alan emekçi çalışanların sağlıklı çalışma koşullarına sahip olduğuna, yasal çalışma saatleri limitlerinde çalıştığına ve en az asgari ücret veya üstünü̈ aldığına emin oluyoruz. Aynı zamanda tedarikçilerimizin her biri çocuk işçi çalıştırmadığını taahhüt ediyor. GOTS ve GRS sertifikalı ham madde tercih etmemizin en önemli sebeplerinden birisi de tarladan başlayarak son ürüne ulaşana kadar tüm süreçlerde çalışan sağlığına zararlı kimyasallar kullanılmadığının üçüncü parti denetleyiciler tarafından sertifikalanarak garanti altına alınıyor olması.


Süreçlerimizdeki şeffaflığı bir adım ileriye taşıyarak tüm tedarikçilerimizi detaylı bir şekilde paylaşıyoruz. T-shirtlerimizin üretimini gerçekleştiren Sertim Tekstil ve çoraplarımızın üretimini gerçekleştiren Alkatek Çorap hakkında detaylı bilgiye sahip olabilir ve sertfikalarını inceleyebilirsiniz!