Image
Nazlı Dikmen | Thursday, January 6, 2022 | Moda

Dolap Yenileme: Bütçe Dostu Sürdürülebilir Stil için 10 Kolay Adım

Yeni yılın gelmesi ile birlikte yeni kararlar vermiş olabilirsiniz. Eğer bu kararlarınızdan biri yeni yılda dolabınızda daha sürdürülebilir giysilerin olması ise ve hem dünyamız için bir adım atmayı hem de uygun fiyatlı alternatifleri bulabilmeyi umuyorsanız, bu yazımız tam size göre.

Yavaş moda hareketi günden güne daha fazla benimsenen bir anlayış haline geldi, bu da hem uygun fiyatlı hem de çevre dostu giysiler bulmanın birçok yolu olduğu anlamına geliyor.


Sürdürülebilir alternatifleri seçmekten tutun da yalnızca yerel kaynaklı kumaşları satın almaya kadar karbon ayak izinizi en aza indirirken bütçenizi genişletmenin birçok yolu vardır. Bütçenizi aşmayacak bir plan ile sürdürülebilir moda ürünlerine ulaşmanın ne kadar kolay olabileceğine şaşıracaksınız. Hazırsanız başlayalım!


1. Bütçenizi Planlayın


Amacınız dolabınızı yenilerken biraz tasarruf etmekse, işe kesinlikle bir bütçeyle başlamalısınız. İlk adım, bütçenizi belirlemektir: Bu iş için toplamda ne kadar harcayacaksınız? Ardından, ihtiyacınız olan şeylerin bir listesini yapın ve her bir parçaya ne kadar harcamak istediğinize ilişkin karar verin. İşin en önemli kısmı ise alışveriş yaparken aslında bu listeye ve bütçeye bağlı kalmak.


2. Gerçekten Ne İstediğinizi Anlayın


Bütçenizi belirledikten sonra, hangi tarzı sevdiğinizi ve daha çok ne tarz kıyafetler giymekten hoşlandığınızı bulmanın zamanı geldi. Örneğin, tamamen profesyonel bir ortamda çalışan klasik ve zarif bir tarza sahipseniz, kaliteli takım elbiselere ve zamansız aksesuarlara yatırım yapmak sizin için mantıklı olacaktır. Ya da günlük hayatınızda daha çok spor kıyafetler giymeyi tercih ediyorsanız hem rahat hem kaliteli ve uzun ömürlü spor kıyafetlerini tercih edebilirsiniz. Dergilerden veya Pinterest'ten ilham alabilir, dolabınıza eklemek istediğiniz kıyafetlerden oluşan bir liste veya vizyon panosu yapabilirsiniz. Önceden yapacağınız planlar sayesinde seçeneklerinizi daraltabilir ve aslında kullanmayacağınız kıyafetleri alma riskinin önüne geçebilirsiniz.


3. Birbirine Uyumlu Renk Tercihlerinde Bulunun


Bir diğer önemli ipucu, farklı kıyafetler ve durumlar için birbirleri ile uyumlu kıyafetler satın almaktır. Kıyafetlerinizin kolayca bir araya gelmesini sağlamanın en kolay yolu, aynı tonlardan oluşan ve birbirleri ile uyumlu bir renk paletine bağlı kalmaktır. Bu, gardırobunuzun zamansız, çok yönlü ve her duruma uyum sağlayabilen bir yapıda olmasını sağlar. Bu uyumlu renk paletinden mevsime veya ruh halinize göre farklı renkler seçerek farklı kombinler yapabilirsiniz.


4. Trend Değil, Klasik Olun


Gerçekten paradan tasarruf etmek ve çevresel israfı önlemek istiyorsanız, uzun süre giyeceğiniz kıyafetler satın aldığınızdan emin olun. Bu, hızla değişen trendlere göre satın almak yerine uzun süre popüler kalacak klasik tarzlara yönelmeniz gerektiği anlamına geliyor. Hangi parçaların modanın değişken dalgalanmalarına karşı dayanıklı olabileceğine dair iyi bir fikir edinmek için vintage parçalara bakabilir, internette vizyon panoları arasında gezinebilir veya birkaç eski moda dergisini bulabilirsiniz.


5. Temel İhtiyaçlarınıza Yatırım Yapın


Başlangıçta biraz daha pahalı olsa da, özellikle uzun süre giymeyi planladığınızdan, temel ihtiyaçlarınıza iyi yatırım yapmak önemlidir. Dayanıklı ve çok yönlü parçaları tercih edin; özellikle mont, çanta ve ayakkabı gibi günlük kıyafetlerinizin dayanıklı olduğundan emin olun, çünkü bunlar en fazla yıpranacak olan parçalardır.


6. İkinci El Ürün Satın Almaktan Kaçmayın


Uygun fiyatlı ikinci el kıyafetler almanın pek çok yolu var ve yüksek kaliteli markaları düşük fiyata bulmak oldukça kolay. İkinci el iyi durumda olan ve dayanıklı giysiler satın almak, uzun vadede çok daha uygun maliyetlidir. Özellikle de daha ucuza alınan ancak yüksek kalitede olmadığı için çabuk eskiyen ve hemen atılan yepyeni giysiler almaya kıyasladığımız zaman.


7. Arkadaşlarınızı Dahil Edin


Uygun fiyatlı ve çevre dostu bir gardırop tutmak, arkadaşlarınızı da sürece dahil ettiğiniz zaman çok daha kolay! Birlikte kıyafet takası yapabilir, hatta özel günler için kıyafetleri paylaşabilirsiniz. Bu şekilde, para harcamadan ve kıyafet atığı oluşturmadan “yeni” kıyafetlerin heyecanını yaşarsınız. Sürdürülebilir moda yolculuğuna arkadaşlarınız ile çıkmanız birbirinizi teşvik etmek ve bu konu hakkında bir sorumluluk almaya başlamak adına harika bir sistem olabilir. Hem kim bilir belki bu sayede birbirinizin yaşam tarzı değişikliklerinden de faydalanabilirsiniz!


8. Dikkatle Satın Alın


Son yıllarda birçok kişi, her bir parça için “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” diye sorarak dolaplarını temizledi. Eh, aynı şeyi dolaba bir parça eklemeden önce alışveriş yaparken de yapabilirsiniz! Alışveriş yaparken dikkatli olmak ve satın aldığımız her bir ürün için iyice düşünmemiz gerekiyor. Bu, bir mağazaya her girdiğinizde bir şey satın almak için baskı hissetmemeniz gerektiği anlamına gelir. Bunun yerine, her bir parçanın bütçenize, genel estetiğinize ve dolabınızdaki diğer ürünlerin renk paletine nasıl uyduğunu düşünün.


9. Kurutucuyu Kullanmayı Durdurun


Giysilerinizi kurutucuya koymak onlara verebileceğiniz en büyük zararlardan biridir. Ayrıca, kurutucuyu çalıştırmak çok fazla enerji harcar. Makineyi kullanmak yerine çamaşırlarınızı kuruması için asın; bu, kıyafetlerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak ve bu süreçte de çok fazla enerji tasarrufu yapacaksınız!



10. Bağış yapın!


Kıyafetlerinizle işinizin bittiğini düşündüğünüzde, sürdürülebilir moda döngüsünü devam ettirmek önemlidir. Bunu yapmanın harika bir yolu, artık giymeyi bıraktığınız kıyafetlerinizi bağışlamaktır. Bunu yerel bir hayır kurumuna veya ikinci el mağazasına verebilirsiniz ya da artık giyilebilir bir durumda değilse, kumaşı yerel bir geri dönüşüm merkezinde geri dönüştürebilirsiniz.