Image
Nazlı Dikmen | Wednesday, January 26, 2022 | Moda

Moda Endüstrisi Hakkında Bilmediklerimiz

Yüksek üretim ve tüketimin getirdiği çeşitli sorunlar var. Liste, çevreyi ve fabrika çalışanlarını etkileyen kimyasalları, fabrika işçilerine kötü muamelesini, kumaş üretimi için gereken su miktarını, atmosferimize salınan CO2 emisyonlarından oluşuyor.

Moda Endüstrisi Hakkında Bilmediklerimiz


Günümüzde bir fast-food restoranının hamburgeri ve patates kızartmasıyla neredeyse aynı fiyata t-shirt, gömlek ya da pantolon satın alabiliyoruz.İlk bakışta güzel görünüyor, değil mi? Piyasadaki bu düşük fiyatlar zaman zaman herkes için çekici hale gelebiliyor. Kıyafet alışverişine daha az bütçe ayırmak ve bu sayede diğer isteklerimizi de elde edebiliyor olmak, herkesin hoşuna gidebilir. Ne yazık ki, bu düşük fiyatların nasıl mümkün olduğu ve bunların ne gibi sonuçlar doğuracağı konusunda çok fazla bilgi sahibi değiliz.


Biz tüketicilerin bilinçsizliği, hızlı moda endüstrisinin son 20 yılda nasıl bu kadar güç kazandığına cevap niteliğindedir. Tüketiciler artık her zamankinden daha fazla giysi satın alıyor; sadece Avrupa Birliği'nde kişi başına satın alınan giysi miktarı %40 gibi büyük bir artış gösterdi. 1930'da ortalama bir insanın, haftanın her günü için bir tane ve muhtemelen özel günler için birkaç tane olmak üzere yaklaşık dokuz kıyafeti vardı. Günümüze gelindiğinde, ortalama bir insanın en az 30 kıyafeti var, bu da ayın her günü için birden fazla kıyafet anlamına geliyor.


Peki bu neden ve nasıl mümkün olabilir?


Büyük hızlı moda markaları, düşük kalite ve düşük fiyatlarla sık sık yeni koleksiyonlar oluşturarak tüketicileri sürekli olarak yeni giysilere sahip olmaya itiyor.


Başka bir deyişle, hızlı moda markaları giyimin yaşam döngüsünü sınırlamanın bir yolunu bulmuşlar, yeni trendlerini neredeyse iki haftada bir, cazip derecede düşük fiyatlar ile birlikte sunarak, tüketicileri daha fazla ve daha sık kıyafet satın almaya teşvik ettiler.


Peki sorun sadece çok fazla kıyafet mi? Hızlı modanın yarattığı asıl sorun ne?


Bu denli yüksek üretim ve tüketimin getirdiği çeşitli sorunlar var. Bu liste çevreyi ve fabrika çalışanlarını etkileyen sert kimyasalları, fabrika işçilerinin kötü muamelesini, kumaş üretimi için gereken su miktarını, doğal olmayan elyafların içindeki plastik partiküllerini, atmosferimize salınan CO2 emisyonlarını ve yüksek miktarlarda kimyasal atıklar olmak üzere uzayıp gidiyor.


Voiterra'da amacımız, mevcut hızlı moda sektörüne bir alternatif olmak ve sizleri yeni nesil bir moda hareketine davet etmek. Hızlı moda endüstrisinde meydana gelen problemleri ve buna karşı atabileceğimiz adımları dile getirmek istiyoruz. Böylece sürdürülebilirliğin yalnızca bir trend olmaktan çıkıp yeni bir yaşam biçimi haline gelmesine yardımcı olmak istiyoruz.


Hızlı moda endüstrisinin zararlı etkileri konusunda kendinizi güncel tutmanızı tavsiye ediyoruz. Siz de bir adım daha atabilir ve sadece dünyamıza ve çevremize değil, üzerinde yaşayan insanlarımıza ve bütün canlılara yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.


Kaynak: Global Fashion Agenda 2018, European Parliament Briefing-Environmental Impact of the Textile and Clothing Industry, Fabric of the World, Forbes