Image
Nazlı Dikmen | Tuesday, December 14, 2021 | Moda

Moda Endüstrisini Döngüsel Bir Ekonomiye Dönüştürmek İçin 10 Adım

Parlak dergi sayfalarının ve yıldızlarla dolu podyum şovlarının ardında, moda endüstrisinin kirli sırları vardır. Lineer üretim ve tüketim şekli sadece aşırı derecede müsrif olmakla kalmıyor, aynı zamanda çevremize de zarar veriyor.

Moda, doğal kaynakları endişe verici bir oranda yok ediyor ve bunun sonucunda iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı olmak üzere farklı sorunlara yol açıyor. Buna rağmen her yıl hala iyi durumda olan 460 milyar dolar değerindeki tekstil ürünleri çöpe atılıyor. Milyarlarca ürün çöpe gidiyor, depolarda satılmadan duruyor veya dolaplarda kullanılmadan bırakılıyor.

 

Döngüsel moda, kaynakların tekrar tekrar kullanılmasını destekleyerek israfı ortadan kaldırmayı amaçlar, peki modayı nasıl döngüsel yapabiliriz? Modanın geleceği döngüsel olabilir ama doğrusal bir “yap-al-at” modelinden döngüsel bir modele nasıl geçebiliriz?

 

PACE (Döngüsel Ekonomiyi Hızlandırma Platformu), Döngüsel Ekonomiyi modada benimsemeye yönelik temel fırsatlar ve zorluklar da dahil olmak üzere “Tekstiller için Döngüsel Ekonomi Eylem Gündemi”ni yayınladı. Daha fazlasını keşfetmek için blog yazımızı okumaya devam et!

 

PACE raporlarında, geçiş için on eylem maddesi belirledi. Rapordan içgörü için kaydırmaya devam edin.

 

1. Uzun Ömürlü ve Geri Dönüştürülebilir Giysilerin Tasarımını Destekleyin

 

Tekstil ürünleri, yüksek kaliteli lifler kullanılarak, onarımı kolay hale getirilerek ve 'zamansız' stiller yaratılarak uzun süre dayanacak şekilde tasarlanabilir. Geri dönüştürülebilirlik, karmaşık karışımlar yerine homojen liflere odaklanmanın yanı sıra, sökülmesi ve ayrıştırması kolay malzemeler kullanılarak oluşturulabilir. Tasarım aşamasında bu yaklaşımı teşvik etmek için desteğe ihtiyaç vardır.

 

2. Sürdürülebilir Doğal Lifler Üretin

 

Büyük ölçekli geri dönüşümle bile, tekstil endüstrisinin yakın gelecekte yalnızca geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanması gerçekçi olmayacaktır. Bu nedenle pamuk gibi bitki bazlı lifleri daha sürdürülebilir bir şekilde üretmeye odaklanmalıyız.

 

3. Daha Az Satın Alın ve Daha Uzun Süre Kullanmaya Teşvik Edin

 

Tüketimi yeniden düşünmek, daha az satın almak, ikinci el satın almak, sürdürülebilir modayı desteklemek ve kıyafetleri daha uzun süre kullanımda tutmak anlamına gelir.

 

4. Çevresel, Finansal ve Sosyal Üçlü Kazanç için Yeni İş Modellerine Rehberlik Edin ve Destekleyin

 

Abonelik, kiralama ve yeniden ticaret gibi yeni iş modellerinin, büyümeleri ve insanların & gezegenin refahına anlamlı bir şekilde katkıda bulunabilmeleri için çevresel, sosyal ve finansal etkiler göz önünde bulundurularak tasarlanması gerekir. Peki yeniden ticaret ne demektir? Yeniden ticaret veya ters ticaret, daha önce sahip olunan, yeni veya kullanılmış ürünlerin, fiziksel veya çevrimiçi dağıtım kanalları aracılığıyla, gerekirse onları onaran, sonra yeniden kullanan, geri dönüştüren veya yeniden satan alıcılara satılmasıdır.

 

5. Kullanılmış Tekstil Ürünlerinin Ticaretinin Olduğu Yerlerde Çevresel ve Sosyo-Ekonomik Fayda Sağlayın

 

Yeniden kullanım için toplanan ikinci el tekstil ürünlerinin yaklaşık %70'i denizaşırı ülkelere gönderiliyor, ancak bunların çoğu, yeniden kullanılmak veya geri dönüştürülmek yerine büyük olasılıkla atık olarak son buluyor. Kullanılmış tekstil ürünlerinin ticareti, çevresel faydalar sağlayacak ve yerel endüstrilerin korunmasına yardımcı olacak şekilde yönetilmelidir.

 

6. Toplama, Sıralama ve Geri Dönüşüm İşlemlerini Stratejik Olarak Planlayın

 

Atık tekstil ürünlerinin toplanması ve ayrıştırılması oldukça maliyetli ve yoğun çaba gerektiren bir süreç. Ayrıca, geri dönüşüm tesisleri uzun vadeli yatırım gerektiren büyük ölçekli projelerdir. Doğru yerde olduklarından ve doğru hizmetleri sunduğundan emin olmak için hepsinin dikkatlice planlanması gerekir.

 

7. Tekstil Ürünlerini Ayrıştırırken ve Geri Dönüştürürken Verimliliği ve Kaliteyi Artırın

 

Tekstil ürünlerinin ayıklanması süreci günümüzde hem oldukça maliyetli hem de çok yoğun emek gerektiren bir süreç. Geri dönüştürülmüş tekstil ürünlerinin kalitesi ve ne kadar güvenli olduğu, büyük ölçüde içine giren ham maddelere bağlı olduğundan, bu ürünleri ayrıştırmanın verimliliğini ve kalitesini artırmak, tekstil ürünlerinin geri dönüşümü için çok önemlidir.

 

8. Geri Dönüştürülmüş Elyaf Pazarını Rekabetçi Hale Getirin

 

Yalnızca geri dönüştürülmüş lifler pazarda rekabet edebilir olduğunda, işletmeler bunları önemli ölçüde benimseyebilir ve karşılığında geri dönüştürülmüş malzeme tedarik zincirlerinin gelişimini daha da teşvik edebilir.

 

10. Döngüsel Ekonominin Tekstil Endüstrisi İçin Sosyo-Ekonomik Etkilerini Araştırın

 

Tekstilde artan döngüselliğin potansiyel sosyo-ekonomik etkilerini anlamak için nicel araştırma eksikliği var, bu nedenle bu kritik bilgi boşluğunu kapatmak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.


Kaynak: 10 Steps for Transitioning the Fashion Industry into a Circular Economy, The Sustainable Fashion Forum