Image
Nazlı Dikmen | Tuesday, December 21, 2021 | Moda

Sürdürülebilir Moda Trendleri

Kısa ömürlü moda trendleri rafa kalkarken, sürdürülebilir moda giderek daha fazla ilgi çekiyor ve her yıl ileriye doğru adımlar atıyor.

Son birkaç yılda moda endüstrisi sürdürülebilirliğe yönelik hızlı adımlar attı. Küresel bir salgın, hızla yayılan orman yangınları, hızlı moda şirketlerinin skandalları ve iklim krizine ilişkin artan farkındalık, üzerimizde silinmez izleri bıraktı. Bilinçli tüketiciler için moda sadece iyi görünmekle kalmamalı, aynı zamanda gezegen için de iyi olmalı. Kısa ömürlü moda trendleri rafa kalkarken, sürdürülebilir moda giderek daha fazla ilgi çekiyor ve her yıl ileriye doğru adımlar atıyor.

 

Ama en baştan bir şeyi açıklığa kavuşturalım: Sürdürülebilir moda trendlerinden bahsettiğimizde, Moda Haftaları podyumlarında keşfettiğimiz belirli renkler, desenler veya yeni stil kombinasyonlarından değil, yeni üretim süreçlerinden ve moda endüstrisindeki devrimlerden bahsediyoruz. Bu blog yazımız, moda dünyasındaki farkındalığımızı ve tüketimimizi gelecekte daha sürdürülebilir hale getirebilecek uzun vadeli trendler hakkındadır.

 

İşte 2022 için en önemli sürdürülebilir moda trendleri:

·      Geri dönüştürülebilir tekstil ürünleri

·      Kıyafet kiralama modası

·      Talep üzerine moda

·      Yerli üretim

·      Ürün pasaportları ve şeffaflık

·      Metaverse modası

 

Geri Dönüştürülebilir Tekstil Ürünleri

 

Moda endüstrisinin en büyük sorunlarından biri eski kıyafetlere olan bakış açımızdır. Hızlı moda şirketlerinin hızla değişen koleksiyonları ve kısa ömürlü ürünlerinin düşük kalitesi, son on yılda modayı tabiri caizse “tek kullanımlık” hale getirdi. Ayrıca, tüketim alışkanlıklarımız 2000 yılından bu yana yaklaşık olarak ikiye katlandığından, moda endüstrisi artık her yıl yaklaşık 40 milyon ton tekstil atığından sorumlu! Bu nedenle, geri dönüştürülebilir tekstil ürünleri sürdürülebilir moda için önemli bir trendi temsil etmektedir. Uzun vadede, geri dönüştürülebilir tekstil ürünleri moda endüstrisini döngüsel bir ekonomiye dönüştürebilir, bu da onu çok daha sürdürülebilir ve çevre dostu hale getirebilir! Döngüsel moda kavramı hayatımızda gitgide daha fazla yer ediniyorken voiterra çorapların GRS sertifikalı geri dönüştürülmüş pamuk kullanılarak üretildiğini belirtmek isteriz. Bu sayede döngüsel ekonomi modeline katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

 

Kıyafet Kiralama Modası

 

Yeni kıyafetlerin satın alınmasına ve tek kullanımlık modaya karşı koyan bir diğer trend, kıyafet kiralamak ve paylaşmaktır. Son yıllarda, tüketicilerin kıyafet değiştirmesine ve ödünç almasına yardımcı olmak için giderek daha fazla yeni şirket, uygulama ve platform ortaya çıktı. Bir kütüphaneye benzer şekilde, yeni bir şey satın almak yerine, sınırlı bir süre için kıyafet ödünç alınabilir. Bu platformlar özellikle özel günlerde yalnızca bir kere giyilecek kıyafetler için oldukça mantıklı ve pratik!

 

Talep Üzerine Moda

 

Giysilerin aşırı üretimini önlemenin bir başka yolu da ürünlerinizi önceden büyük miktarlarda üretmek yerine müşteri talepleri üzerine ürettirmektir. Markalar artık koleksiyonlarını çevrimiçi olarak başlatıyor ve belirli bir süre boyunca ön siparişleri topluyor. Bu sayede gereksiz tekstil israfını önlemek için gelen talep kadar üretim yapabilme fırsatı doğuyor. Fakat üretilen ürün adedi azalınca ürünlerin birim fiyatı artmakta. Dolayısıyla, talep üzerine modanın benimsenmesi için tüketicilerin hem daha fazla ödemeye hem de ürünlerini beklemeye istekli olması gerekecek. Günümüz dünyasında hepimizin hayatları çok hızlı akıyor, beklemek zor. Ama yavaş moda da bununla ilgili değil mi? Talep üzerine moda, 2022 ve önümüzdeki yıllarda daha da ön plana çıkacak bir trendlerden biri.

 

Yerli Üretim

 

Üretimden bahsetmişken, sadece “nasıl” değil, aynı zamanda “nerede” de sorusunu sormak da önemlidir. Etik moda hem çevre dostu hem de adil olmalıdır. Adil ticaret ve yerel üretim, yalnızca etik çalışma koşullarını garanti etmekle kalmaz, aynı zamanda lojistik süreçlerini ve buna bağlı CO2 emisyonlarını da azaltır. Covid-19 pandemisi, küresel üretimin durması ve beraberinde getirdiği lojistik sorunlar sonucunda yerel üretim yepyeni bir önem kazandı. Bu nedenle, gelecekte sürdürülebilir moda trendlerinin ve yerel üretimin el ele gideceğine inanıyoruz. Bu konu hakkında konuşurken belirtmek isteriz ki voiterra ürünlerinin tamamı Türkiye’de yer alan, en yüksek standartlarda sosyal sorumluluk ve çalışma politikalarına sahip yerel üreticiler tarafından üretilmektedir.

 

 

Ürün Pasaportları ve Şeffaflık

 

Sürdürülebilir modanın en önemli yönlerinden biri şeffaflığı korumaktır. Moda endüstrisindeki sürdürülebilirlik girişimlerinin sayısı arttıkça, yeşil badana yapan markaların sayısı da arttı. Ancak ürün pasaportları gibi teknolojiler, üretim adımlarının, girişimlerin, sertifikaların ve sürdürülebilirlik çabalarının izlenmesine ve doğrulanmasına izin verir. Ürün pasaportları temel olarak hem tüketiciler hem de üretim ortakları için ilgili olan ürün bilgilerini depolamak ve paylaşmak için bir portföydür. Peki voiterra bu kapsamda ne yapıyor? Voiterra’yı tercih ettiğinizde ürünlerinizin nerede ve hangi koşullarda üretildiğini şeffaf bir şekilde görebilirsiniz Bütün üretim süreçlerine dair detaylı bilgileri websitemiz üzerinden şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz.


Metaverse Modası

 

Muhtemelen geleceğimizi önemli ölçüde şekillendirecek en yeni ve en tuhaf fenomen meta evrendir. Çalışmalarımız ve alışkanlıklarımız giderek sanal ortamlarda gerçekleşiyor. NFT'lere ve oyunlara ek olarak, kendimizi metaverse'de ifade etmek için tam teşekküllü sanal modaya sahip olmamız sadece bir zaman meselesi. Nike, sanal ayakkabı şirketi RTFKT'yi satın alarak bu alandaki ilk bahsini ortaya koydu bile. Pek çok sürdürülebilir moda trendi var ama sanal moda kesinlikle moda endüstrisini daha sürdürülebilir kılmak için en ilgi çekici teknolojilerden birisi.


2022'de modayı neyin özel kılacağına baktığımızda, bunların sadece trendlerden daha fazlası olduğunu ummadan edemiyoruz. Burada vurguladığımız sürdürülebilir moda trendleri, moda dünyasını sürdürülebilir ve uzun vadeli bir şekilde dönüştürmek için tasarlanmış devrimci hareketlerin sadece başlangıcı olabilir. Çünkü gerçek şu ki: trendler gelir ve gider, ancak sürdürülebilirlik kalıcıdır! Bu yüzden voiterra olarak sizleri daha fazlasını keşfetmeye, havalı ve aynı zamanda bilinçli bir şekilde giyinmeye ve birlikte yeni nesil bir hareket yaratmaya davet ediyoruz.